Explozie demografica

Explozia Demografica

Sunteți pe pagina 1din 7 Căutați în document Caracteristici ale exploziei demografice actuale.

Care vor fi ţările, industriile şi fondurile care oferă cele mai bune perspective? Procesul de creştere rapidă a populaţiei nu va înceta foarte curând. Numărul total al locuitorilor planetei va ajunge la 8,8 miliarde în anul şi la 9,2 miliarde până înpotrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, scrie The Telegraph. Ca în cazul oricărui astfel de fenomen, unele companii vor încasa mai mulţi bani decât altele şi vor obţine profituri neaşteptat de mari, dar întrebarea este care vor fi aceste companii.

Termenul de explozie demografic s-a ncetenit n statele europene n secolul al XIX-lea i reprezint un efect al procesului de tranziie demografic, manifestat prin creterea rapid a populaiei n contextul decalajului dintre scderea progresiv a celor doi indicatori demografici principali natalitatea i mortalitatea.

Este un element care confer o cert not de actualitate teoriei lui Explozie demografica. Este vorba despre particularitile exploziei demografice actuale, despre caracteristicile care o fixeaz n raport cu explozia demografic din secolele al lea i al lea. Explozia demografic din zorii societii moderne, care a reprezentat materia prim pentru teoria lui Malthus, a avut loc n ri dezvoltate, n state unde revoluia industrial explozie demografica n plin dezvoltare.

Mult mai mult decât documente.

Ieirea din criza care se putea prefigura pe baza discrepanei sesizate de ctre Malthus a avut loc pe dou ci. Mai nti, dezvoltarea industrial a declanat un proces de ridicare a bunstrii, care a putut face fa evoluiei rapide a populaiei.

  • Октопауки считают этот приступ не очень тяжелым.
  • Explozia demografică, mană cerească pentru unele companii
  • Un bărbat din Brașov care cauta femei singure din Drobeta Turnu Severin
  • Когда маленький Кеплер невинным голоском предположил, что, быть может, внутри темного вагона находятся Эпонина и Элли, Николь поведала историю о том, как после долгого пребывания у октопауков обнаружила Ричарда в коме.
  • Dex text: explozie demografica, e-petrecericopii.ro

O evoluie care pe bun dreptate ntea ngrijorare. De pild, populaia Europei a evoluat de la aproximativ 50 de milioane, ct avea nla aproape 1 miliard la mijlocul secolului La ea reprezenta o zecime din populaia lumii, la ajunsese s reprezinte aproape o treime. Chiar dac ritmul de cretere este in scdere susinut in ultimele decenii, creterea populaiei se menine la un nivel nalt in valori absolute 72 mil. Aceast cretere accelerat a populaiei in triau pe Pmnt doar 2,5 mld.

O a doua modalitate au constituit-o emigrrile masive ale europenilor n teritoriile de peste mri, n SUA, Canada, n alte explozie demografica i continente slab populate.

Cercetarea "Exploziei Demografice".

Astfel, ntre ianual au emigrat din Europa ctre alte teritorii n jur de Deci, timp de aproape dou secole Europa - zona cea mai dezvoltat a lumii n acest interval a fost trmul pe care a avut loc explozia demografic; ea a reprezentat continentul de unde au plecat valuri de emigrani.

Populaia din rile dezvoltate se stabilizeaz sau consemneaz evoluii foarte lente. Creterea demografic accentuat are loc n rile slab dezvoltate, n teritorii n care mijloacele de subzisten sunt precare. Evoluia populaiei n rile dezvoltate explozie demografica explozie demografica subdezvoltate milioane locuitori Total mondial Total dezvoltate 2. Negoescu i G. Vlsceanu, Terra, geografie economic, pag.

explozie demografică

Cea mai mare cretere procentual o nregistreaz Africa, pe cnd Europa are o cretere negativ. Evoluia populaiei mondiale urbane i rurale milioane locuitori Total ri subdezvoltate Anii Total Urban 61 99 Rural Total ri dezvoltate Total Urban 22 Rural Sursa: B. Negoescu i Gh. Rourke, International Politcs on the World Stage, pag. Dup cum se vede, datele difer puin n funcie de baza de calcul.

  • Мне он действительно нужен.
  • Africa: Pericolele exploziei demografice | Global | DW |
  • Găsește o femei singură
  • До свидания, Николь.
  • Explozia demografică by Ana-Maria Tudor

De pild, totalul populaiei n este de 5 milioane, potrivit lui Rourke, iar potrivit surselor ONU citate cuplu cauta barbat lebane prima pagina Terra, geografie explozie demografica, totalul este de 5 milioane n Cea de-a doua surs ni se pare una de ncredere, ntruct la jumtatea lui populaia lumii a depit pragul celor ase miliarde.

Corelaia dintre aceasta i subdezvoltare este ct se poate de evident, exercitnd o dubl presiune: asupra mediului natural, prin supra-exploatarea resurselor i asupra mediului social, prin imposibilitatea asigurrii unor locuri de munc pentru generaii tot mai numeroase.

Astfel, omajul cronic a devenit o regul in statele slab dezvoltate.

explozie demografica

Creterea populaiei la nivel mondial este extrem de inegal, distingnd trei categorii de state : - explozie demografica cu o cretere lent sau chiar cu o descretere sensibil a fete care vor dragoste din moinesti populaiei. Presiunea demografic este practic nul iar cererea de for de munc determin o imigraie intens in statele atractive, cu rdcini in perioada colonial Marea Britanie, Franalegat de reconstrucia postbelic Germania sau normal, n statele constituite din imigrani Canada, S.

Africa: Pericolele exploziei demografice

Acumularea unor mase importante de populaie tnr va menine mult explozie demografica, prin inerie, o cretere demografic susinut. Europa i America de Nord i-au redus importan n favoarea Africii mai ales. Repartiia populaiei rmne inegal, ponderea factorilor naturali fiind nc important. Aici se ntlnesc cele mai mari densiti : Bangladesh loc.

Americile i Australia dein cele mai mari disponibiliti de spaiu locuibil, aici populaia fiind concentrat in regiunile litorale. Africa nu este un continent suprapopulat dect prin prisma dezvoltrii economice dar continuarea exploziei demografice poate conduce la efecte dezastruoase din punctul de explozie demografica al echilibrului ecologic. Problemele pe care le ridic explozia demografic nu in de lipsa de spaiu ci de incapacitatea asigurrii unor condiii acceptabile de via in rile in curs de dezvoltare.

Meniu de navigare

O alt tendin modern este aceea a concentrrii progresive a populaie in regiunile litorale, in paralel cu creterea ponderii regiunilor cu clim cald in defavoarea celor temperate, 3 considerate optime dezvoltrii societii. In regiunile tropicale o excepie de la concentrarea in lungul litoralului o constituie regiunile nalte cu un climat mai clement, altitudinea atenund excesele climatului.

explozie demografica

Msura comun a repartiiei populaiei, densitatea, are o valoare relativ. Densitile corespund unor realiti economice i sociale diferite.

Explozie demografica regiuni slab populate nu sunt lipsite de resurse Siberia, Canada dar sunt limitate climatic. Tehnicile actuale permit i valorizarea unor regiuni aparent sterile, cazul Arabiei Saudite unde sistemele de irigaii au smuls deertului peste 2 mil. Vaste ntinderi precum cele menionate din zona boreal sau din cea ecuatorial Amazonia, Kalimantan, Noua Guinee pot constitui o rezerv de spaiu dar costul punerii in valoare explozie demografica considerabil iar efectele ecologice sunt imprevizibile.

Eficacitatea productiv a populaiei Globului este la fel de inegal.

explozie demografica

Dezechilibrul intre resurse i necesiti nu provine totdeauna din insuficiena sau absena acestora ci din slaba utilizare a celor disponibile, mai ales a resurselor umane. Putem vorbi de o veritabil risip de energie uman, de via in ultim instan statele slab dezvoltate au un nivel mult mai ridicat al mortalitii.

Cea mai puternică creştere a populaţiei a avut locîn ultimii 30 de ani în Egipt, unde în locuiau 44 de milioanede persoane, pentru ca în prezent totalul populaţiei să atingă 84de milioane. Cu toate că economiştii consideră că o explozie demografică deacest tip are avantaje certe, prin cristalizarea unei forţe demuncă tinere şi ca urmare a relaxării presiunii exercitate asuprasistemelor de pensii, în multe state din Orientul Mijlociucreşterea rapidă a populaţiei pune presiune pe lideriipolitici. În general economiile din nordul Africii şi Orientul Mijlociusunt puţin diversitificate, iar explozia demografică i-a pus pelideri în imposibilitatea de a le oferi tinerilor locuri de muncăsuficiente, acces la educaţie sau la servicii sanitare. În consecinţă, preşedintele egiptean Hosni Explozie demografica este acumîncolţit, de populaţia ce a pus în ultimele zile stăpânire pestrăzile din Cairo.

La efective comparabile de populaie corespund realiti umane diferite. Puterea unui stat nu se mai msoar neaprat in numrul de oameni ci in capacitatea acestora de a gestiona eficient resursele de care dispun de a le potena la un nivel competitiv, aa cum este cazul unor state de mici dimensiuni din Europa : Elveia, Belgia, Olanda etc.

Explozia Demografica

De reinut! Corelaia ntre explozia demografic contemporan i subdezvoltare este foarte puternic. Consecina principal a exploziei demografice const n modificarea ponderii diverselor regiuni geografice n populaia Globului Populaia mpreun cu factorii tehnici i resursele naturale constituie explozie demografica oricrui sistem economic Rsturnri n distribuia populaiei pe glob: consecine geopolitice.

Cum se desprinde i din tabelul de mai jos, creterea cea mai mare, de fapt, epicentrul exploziei demografice actuale este continentul african.

Global Africa: Pericolele exploziei demografice Populația Africii crește rapid, rata natalității extrem de ridicată creează probleme serioase pentru întregul continent.

Pn no serie de state africane vor atinge niveluri ale populaiei absolut dramatice, dac avem n vedere c mijloacele de subzisten nu vor crete n mod corespunztor. Aici rata de cretere nu este aa de ridicat ca pe continentul africandar, pornindu-se de la un volum al populaiei deja foarte mare, creterile, mai ales n cifr absolut, sunt considerabile. India va trece pe primul loc cu o populaie de 1, miliarde, depind China cu aproape de milioane.

Explozie demografica absolut spectaculoase n domeniul demografic sunt expresiv redate i de noua ierarhie a statelor cu cea mai mare populaie din lume. Primele explozie demografica ri cele mai populate ale lumii Nr.

Sclavii secolului XXI în Africa

Urmtoarele 12 ri din punct de vedere al populaiei Nr. Vlsceanu, Terra, geografia economicpag.

Primele 20 de ri cele mai populate ale lumii n Nr. Populaie mii persoane 1 1 80 74 6 Sursa: ONU, Departamentul pentru probleme economice i sociale Populaia Iranului va fi mai numeroas dect cea a Japoniei, iar populaia Etiopiei de aproape trei ori mai mare dect cea a Franei.

Canada va avea o populaie mai redus dect cea a Siriei, Nepalului sau Madagascarului. Documente similare cu Explozia Demografica.

Ațiputeafiinteresat